Logo_d66

Leden van D66 zijn het niet eens met het besluit van de formerende partijen om het meervoudig ouderschap enkel te onderzoeken. Er zou meer gedaan moeten worden, vinden partijleden die hun ongenoegen uiten in een brief aan partijleiders Pechtold en Rutte (VVD). Dat meldt de Volkskrant. 

“Velen hebben op jullie gestemd om onze vrijheden te vergroten, niet te laten inperken door een kleine minderheid”, zo is te lezen in de brief. De D66’ers vinden het onnodig om nogmaals onderzoek te doen naar meerouderschap en meeroudergezag. Eind vorig jaar is hier door de Staatscommissie herijking ouderschap al uitgebreid onderzoek naar gedaan.

De briefschrijvers willen dat er actie ondernomen wordt, want regenboogfamilies zorgen niet voor overlast en verdienen erkend te worden. Meervoudig ouderschap zou voor niemand een probleem moeten zijn. De D66-leden snappen dat er compromissen gesloten moeten worden, maar vinden dit geen onderwerp om hiervoor in te zetten. Ze vrezen ervoor dat veel onderwerpen stil blijven staan als er enkel onderzoek wordt gedaan naar lastige onderwerpen zonder dat daarover besluiten worden genomen. “Met het vooruitschuiven van deze kwestie maakt de wetgever het leven onnodig ingewikkeld voor een grotere groep burgers. Dit kan niet de bedoeling zijn”, aldus de briefschrijvers.

Vorige week werd bekend dat het toekomstige kabinet onderzoek gaat doen naar een eventuele wijziging in de wet- en regelgeving omtrent meervoudig ouderschap. Nu is het juridisch gezien alleen maar mogelijk voor een kind om twee ouders te hebben, maar bij meervoudig ouderschap kan het kind drie, en in sommige gevallen vier, ouders hebben. Dat er nu enkel afspraken worden gemaakt voor onderzoek en niet meer, laat zien dat de vier formerende partijen het niet met elkaar een zijn op dit vlak. De ChristenUnie is faliekant tegen, het CDA ziet enkele juridische knelpunten en D66 en VVD zijn voor meervoudig ouderschap.

Door: Redactie Nationale Zorggids