Normal_vaccineren_inenten_baby

Als het aan de GGD regio Utrecht ligt, gaat de vaccinatiegraad in vier Utrechtse gemeenten omhoog. In de gemeenten Woudenberg, Renswoude, Rhenen en Veenendaal woont een grote groep gereformeerde mensen die vaccinaties weigeren wegens hun geloof. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Door de ouders in deze gemeenten te voorzien van betere informatie en door met hen in gesprek te gaan, hoopt de GGD de vaccinatiegraad te verhogen. De GGD wil geen druk uitoefenen, maar extra aandacht geven aan gesprekken met ouders. Bij deze gesprekken zijn jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen aanwezig. Wethouders van Woudenberg, Renswoude, Rhenen en Veenendaal hebben zich inmiddels achter het plan geschaard.

Slechts één op de vijf streng gereformeerde ouders wil hun (toekomstige) kind laten vaccineren. Op dit moment is maar 10 procent van de Gereformeerde Gemeenten en Oud Gereformeerden ingeënt. Het gaat om kleine groepen van de bevolking, maar binnen de groepen is veel onderling contact, wat het risico op ziekten groter maakt. Streng gelovige gemeenten, zo ook de vier Utrechtse gemeenten, komen onder de minimale vaccinatiegraad van 90 procent.

Door: Redactie Nationale Zorggids