Normal_zwanger

Het Trimbos-instituut heeft in opdracht van Taskforce Rookvrije start een nieuwe e-learning ontwikkeld voor zorgprofessionals die contact hebben met rokende toekomstige ouders. Ook presenteerde de Taskforce een addendum bij de Richtlijn behandeling tabaksverslaving bij zwangere vrouwen. Dat meldt Trimbos. 

De nieuwe e-learning, ontwikkeld door het Trimbos-instituut, is voor professionals die toekomstige ouders willen helpen met het stoppen met roken.  Ze leren om te gaan met misvattingen en doorverwijzingen. Ook worden de risico’s van het roken voor, tijdens en na de zwangerschap besproken en vertellen verloskundigen en kinderartsen wat hun collega’s kunnen om hun patient van een rookverslaving af te helpen.

De bestaande richtlijn ‘Behandeling van tabaksverslaving en stoppen met roken ondersteuning’ heeft nu een toevoeging, specifiek voor zwangere vrouwen. In het addendum (ofwel bijlage), tevens ontwikkeld door Trimbos, staan aanbevelingen over stoppen met roken tijdens de zwangerschap. Ook het addendum bevat handvatten voor zorgprofessionals die rokende zwangere vrouwen willen ondersteunen.

“Omdat veel gezondheidswinst val te halen bij deze doelgroep en er bijzondere overwegingen spelen ten aanzien van werkzaamheid en bijwerkingen van behandeling, zijn door verschillende partijen inspanningen geleverd om een actualisatie van de richtlijn op dit gebied alsnog op korte termijn te realiseren”, aldus Niels Chavannes, voorzitter van de werkgroep.

Stoppen met roken is voor veel mensen heel moeilijk. Daarom heeft staatssecretaris met zorgverleners de Taskforce Rookvrije Start in het leven geroepen. In de Taskforce zorgen verloskundigen, kinderartsen, jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, gynaecologen, kraamverzorgenden, stoppen met roken coaches, verslavingsartsen en huisartsen ervoor dat zwangere vrouwen en hun partners beter gemotiveerd en begeleid worden om te stoppen met roken.

Door: Redacie Nationale Zorggids