Normal_echo_zwanger

Naast gender reveal party’s waarbij het geslacht van het kindje wordt bekendgemaakt is er ook een ander fenomeen: gender disappointment. Ouders die hoopten op een meisje maar een jongen krijgen, of andersom. Vaak mogen ze die teleurstelling niet uiten, denken ze, uit angst voor de reactie van anderen. Dat meldt RTL Nieuws. 

Zo vertelt een 22-jarige moeder aan RTL Nieuws dat ze moest huilen van verdriet toen ze hoorde dat ze in verwachting was van een jongetje. “Naar de buitenwereld heb ik heel blij gedaan terwijl ik wel door de grond kon zakken”, zegt ze. En ze is lang niet de enige, zo blijkt.

Veel vrouwen (en soms mannen) die teleurgesteld zijn over het geslacht van hun kind, delen dit niet met een ander. Uit schaamte, schuldgevoel of angst. Vaak gaat het teleurgestelde gevoel weg zodra het kindje geboren is, maar niet altijd.

Inmiddels is er een website (www.genderdisappointment.nl) in het leven geroepen waar toekomstige teleurgestelde ouders hun ei kwijt kunnen. Initiatiefnemer Bianca Rozendaal hoopt het taboe dat op gender disappointment rust te doorbreken door ouders erover te laten praten en door advies te geven aan ouders die hier last van hebben. “Ik zie het zelf een beetje als een rouwproces. Je moet afscheid nemen van het ideaalplaatje dat je in je hoofd had en dat kost tijd. Dat staat helemaal los van het kindje, het is iets wat je moet uitvechten voor jezelf”, legt Rozendaal uit. Teleurstelling is iets waar mensen overheen kunnen komen, als ze er maar over praten.