Normal_ouders_baby

De FNV is blij met de stap die de Sociaal-Economische Raad (SER) heeft gezet in het advies aan minister Koolmees voor betaald ouderschapsverlof. De SER pleit in eerste instantie voor zes weken betaald verlof in het eerste levensjaar van het kind voor beide ouders. Op de langere termijn vindt FNV het wenselijk dat de duur van het verlof wordt uitgebreid. Dat melden de vakbond en RTL Nieuws.

Het SER-advies bepleit ook dat ouders die minder verdienen makkelijker gebruik kunnen maken van verlofregelingen; het adviesorgaan stelt een basisniveau van doorbetaling voor van ouderschapsverlof. 

De Europese Commissie wil graag dat vaders 16 weken doorbetaald ouderschapsverlof kunnen opnemen. In het regeerakkoord is afgesproken dat alleen partners zes weken betaald verlof krijgen. "Het regeerakkoord is echt te weinig ambitieus op dit punt. In het SER advies gaan we een stap verder en breiden het verlof ook uit naar moeders. Ik hoop echter dat Nederland de richtlijn van Europa gaan volgen”, aldus FNV-coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid Zakaria Boufangacha.

Werkgevers noemen het advies van de SER achterhaald. “Ik ben absoluut geen fan van dit advies. Het staat ver af van de realiteit. Nederland bestaat voor het grootste deel uit kleine bedrijven en daar wordt het onderling al prima geregeld”, zegt Hans Biesheuvel van ondernemersorganisatie ONL tegen RTL Nieuws. Hij ziet de nieuwe regels en de bemoeienis van de overheid alleen maar als extra last.

Door: Redactie Nationale Zorggids