vaccineren kinkhoest tijdens zwangerschap

Artsen en politici zijn geschrokken van de actie van anti-vaxxer Eva van Zeeland die zwangere vrouwen oproept om zich niet te laten vaccineren tegen de kinkhoest. Van Zeeland is een vruchtbaarheidscoach en stelt een dure blender beschikbaar aan honderd vrouwen die geen kinkhoestvaccinatie halen ter bescherming van hun ongeboren kind. In plaats daarvan kunnen ze met de blender een ‘green vaccin’ maken. Dit meldt de Telegraaf.

De actie van Van Zeeland, ofwel Miss Natural Lifestyle, zorgt voor veel reacties op social media. Politici Maarten Hijink van de SP en Liliane Ploumen van de PvdA zijn geschrokken. “Het is een grof schandaal dat mensen worden voorgelogen dat groene smoothies zouden beschermen tegen besmettelijke ziektes”, stelt Ploumen.

'Actie mogelijk strafbaar'

Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik vraagt zich af of deze actie niet strafbaar is. Volgens directeur Ruud Coolen van Brakel kan haar oproep ernstige schade aanrichten. Van Zeeland stelt echter dat vaccinaties schade aanrichten en kinderen met chronische ziektes opzadelen. Het IVM stelt voorop dat het wetenschappelijk is bewezen dat vaccinaties werken en dat vooral de 22-wekenprik tegen kinkhoest in Engeland heeft geleid tot een flink afname van het aantal baby’s dat sterft aan de ziekte. “Bovendien worden de bijwerkingen goed gemonitord.”

Door: Nationale Zorggids