Beweging baby's en lichaamsvet

Naarmate baby's groeien, gaan ze steeds meer bewegen. Sommigen kleintjes bewegen meer dan andere. Baby's die het minst bewegen, hebben het meeste vet rond hun middel. Dit blijkt uit onderzoek van wetenschappers van de Johns Hopkins University, Duke University en Medical University of South Carolina in Amerika. Zij publiceerden de resultaten van hun onderzoek in het tijdschrift Obesity. Dit meldt Het Laatste Nieuws. 

 

Beweging bij baby's in het onderzoek

In het onderzoek werden vijfhonderd baby's met verschillende etnische achtergronden onderzocht. Hun lichaamsgewicht en vetpercentage werden gemeten toen ze 3, 6, 9 en 12 maanden oud waren. Ook droegen de baby's op die leeftijden vier dagen lang een versnellingsmeter, een apparaatje dat bewegingen detecteert en meet. Uit de resultaten konden de onderzoekers afleiden dat de bewegingen toenamen naarmate de kinderen ouder werden. Ook concludeerden ze dat meer bewegen werd geassocieerd met minder vet rondom het middel. 

Beweging bij baby's: tekortkomingen in het onderzoek

De onderzoekers geven toe dat er ook tekortkomingen in hun onderzoek zijn aan te wijzen. Door de verscheidenheid in etnische achtergronden zijn de resultaten niet op alle baby's te betrekken. Zo is er bijvoorbeeld bewijs dat de verdeling van lichaamsvet varieert per etnische achtergrond. Ook is er in het onderzoek geen rekening gehouden met andere factoren die lichaamsvet kunnen beïnvloeden, zoals het eet - en slaappatroon van de baby's. Tot slot was de meetmethode niet waterdicht: als een kindje door de ouders werd opgepakt, registreerde het apparaat dat ook als beweging.

Interventies om obesitas te voorkomen

Met deze studie wilden de onderzoekers het belang van beweging op zeer jonge leeftijd benadrukken. Grotere onderzoeken zijn nodig om de impact hiervan op latere leeftijd te kunnen bepalen. De wetenschappers vinden het belangrijk om beweging op deze leeftijd te meten, omdat interventies om beweging te promoten dan effectiever kunnen worden ingericht en obesitas later in het leven kan worden voorkomen. 

Door: Nationale Zorggids