Geboortezorg gaat door maar wel met aanpassingen

Vrouwen die zwanger zijn tijdens de coronacrisis of moeten bevallen, kunnen vooralsnog rekenen op de zorg die zij voorheen al konden verwachten. Dit geeft de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) aan. Wel zijn er enige maatregelen en aanpassingen nodig om de zorg veilig te houden voor zowel de vrouw en de zorgverlener. Dit meldt Trouw.

Vooralsnog kunnen vrouwen blijven kiezen waar zij willen bevallen. Voor zwangere vrouwen met een medische indicatie kan dat nog altijd in het ziekenhuis. De KNOV zegt zich ook in te blijven spannen om poliklinisch bevallen in het ziekenhuis aan te blijven bieden. Wel kan het zo zijn dat de eigen verloskundige dan niet mee het ziekenhuis in mag. Verschillende ziekenhuizen hebben eigen teams met verloskundigen opgezet die nu alleen nog maar in het ziekenhuis werken. Dit moet voorkomen dat verloskundigen het coronavirus bij een vrouw thuis oppikken en vervolgens meenemen in het ziekenhuis.

Alleen partner bij bevalling

Alleen de partner mag aanwezig zijn bij de bevalling. Dit is om de veiligheid van de vrouw te garanderen, zodat er zo min mogelijk kans is om het coronavirus te verspreiden. Woordvoerder Hennie Zoontjes van de KNOV erkent dat dit niet altijd leuk is voor andere dierbaren of doula’s die aanwezig zouden willen zijn. Een andere maatregel is dat partners en ander gezelschap ook niet welkom zijn bij de echo’s. Ook dit zou de kans verkleinen om het virus over te dragen. Alleen de medisch noodzakelijke echo’s worden uitgevoerd. Het meten van de bloeddruk en indien noodzakelijk het voelen van de buik zullen wel plaats blijven vinden tijdens de controles.

Vaker thuis bevallen

Opmerkelijk is dat meer vrouwen nu kiezen voor een thuisbevalling. Sommigen doen dat om het coronavirus te willen vermijden nu coronapatiënten in de ziekenhuizen worden verzorgd. Anderen doen dat om een rustige sfeer te waarborgen en de druk op artsen te verminderen.

Na de bevalling kan de kraamperiode er ook wat anders uit zien. De kraamverzorgende moet afstand houden van moeder, vader en baby. Kraambezoek is niet welkom zolang de kraamverzorgster bij het gezin werkt. Ook in de periode na de kraamzorg wordt aangeraden om bezoek zo veel mogelijk te vermijden. Door het land tonen kersverse ouders hun nieuwe baby door het raam aan grootouders, familie en vrienden. Zo blijft er fysiek afstand met de buitenwereld maar kan het kind toch bewonderd worden.

Door: Nationale Zorggids