Normal_kaars_overlijden_dood

Ongedoopte baby’s werden na hun overlijden buiten het kerkhof begraven, vaak in een schoenendoos. In Druten komt er nu eerherstel voor deze kindjes die soms dood werden geboren of vlak nu hun geboorte overleden. De gemeente wil het plekje waar die baby’s liggen mooier maken, dankzij de inzet van twee inwoners van Druten die zelf ook een kindje verloren en van het nare plekje buiten het kerkhof een herinneringsoord willen maken. Dit meldt Omroep Gelderland. 

Vroeger mochten ongedoopten, volwassenen en baby’s, niet op het kerkhof begraven worden. Daarom kwam er een verstopt plekje voor baby’s die voor hun doop overleden. Afvalcontainers van het winkelcentrum in de buurt, hield de toegang tegen.

Veel emoties

De gemeente was het desolate plekje helemaal vergeten, tot Marietje Gerritsen en Prisca van Egmond het aankaartten. Het plekje waar alle overleden baby’s liggen, is weggemoffeld achter een muurtje. Alle grafjes zijn naamloos. “Dus daar zit heel veel verdriet. En ik kan mij ook heel goed voorstellen dat het moment dat je kind geboren wordt, maar nog net niet gedoopt is en niet op het kerkhof begraven mag worden, zoiets verschrikkelijk veel emotie geeft”, zegt wethouder Willy Brink.

Druten gaat de grond waar de baby’s liggen bij het kerkhof trekken.

Door: Nationale Zorggids