'Houd rekening met ervaring toeslagenkind'

Houd meer rekening met de ervaringen van de kinderen die slachtoffer zijn van de toeslagenaffaire. Dat is het advies van 114 van die kinderen aan het ministerie van Financiën, dat een herstelregeling voor de kinderen opstelt. Het advies staat in het rapport Ken ons, help ons. Dat meldt het Nederlands Jeugdinstituut.

Adviesbureau Diversion sprak met 114 gedupeerden van 13 tot 33 jaar over de gevolgen van de toeslagenaffaire. Zij voelen veel woede over het onrecht dat hun is aangedaan en wantrouwen de overheid en instanties. Ze hebben behoefte aan erkenning als slachtoffer van de toeslagenaffaire. "Mijn toekomst is mij ontnomen", zegt een van hen.

Het is ook belangrijk dat de overheid op korte termijn contact opneemt met alle gedupeerde kinderen over hun specifieke situatie, aldus Diversion. Dat moet snel, duidelijk en met medegevoel gebeuren. "Gewoon aardig zijn", verzoekt een deelnemer aan het onderzoek.

Flexibel opstellen

Zorg dat de herstelregeling snelle en passende hulp en een financiële vergoeding biedt voor elk gedupeerd kind, adviseert Diversion. Daarbij moet de overheid zich flexibel opstellen en rekening houden met uitzonderingsgevallen. Geen van de slachtoffers mag bij de herstelregeling tussen wal en schip vallen. De overheid moet bijvoorbeeld voorkomen dat bij kinderen met schulden de vergoeding naar de schuldaflossing gaat.

Verder is er één centrale plek nodig met informatie over alle herstelvoorzieningen. Ieder gedupeerd kind moet daar persoonlijke begeleiding kunnen krijgen. De slachtoffers hebben behoefte aan duidelijke en toegankelijke communicatie vanuit de overheid. Ze willen duidelijke uitleg en inzicht in het proces van de beoogde herstelregeling.

Iedereen die namens de overheid aan herstel werkt, moet direct contact hebben gehad met de doelgroep, stelt Diversion. Alleen als zij de gedupeerde kinderen leren kennen, kunnen zij hen echt helpen.

Luisteren naar kinderen

"Dit rapport laat zien hoe belangrijk het is om te luisteren naar kinderen", zegt Agnes Derksen van het Nederlands Jeugdinstituut. "Dat is natuurlijk bekend, maar in de praktijk gebeurt het nog te weinig. In dit rapport laten de kinderen zien hoe gigantisch de impact van de affaire is op hun leven. Terecht zeggen verschillende deelnemers dat ze op achterstand staan in vergelijking met leeftijdgenoten. Binnenkort publiceert het CBS weer cijfers over de slachtoffers van de toeslagenaffaire. Dit rapport laat de mensen achter de cijfers zien."

"Het rapport gaat over de behoeften van de slachtoffers op dit moment", zegt Derksen. "De armoede, schulden en stress door de toeslagenaffaire zullen nog lang een schadelijke invloed hebben op hun leven. Steun moet langere tijd beschikbaar blijven en als samenleving moeten we blijven vragen wat deze slachtoffers nodig hebben. De overheid heeft hier een langlopende schuld die zij moet inlossen."

Door: Nationale Zorggids