Flinke update voor ZwangerWijzer voor mensen met kinderwens

De website ZwangerWijzer is volledig vernieuwd, laat het College Perinatale Zorg (CPZ) weten. Op de site kunnen mensen met een kinderwens een online vragenlijst invullen. Zij krijgen op basis daarvan inzicht in eventuele risico’s voor zichzelf, de zwangerschap of de baby en advies op maat. Dit kunnen zij meenemen naar een eventueel consult. Zorgverleners kunnen ZwangerWijzer gebruiken bij het geven van advies voor en tijdens de zwangerschap. Dit meldt CPZ.

De online vragenlijst biedt een brede risicoscreening op de domeinen leefstijl, familie en afkomst, werk en thuis, ziektes, medicijnen en vaccinaties, eerdere zwangerschap en gevoelens en ervaringen. “ZwangerWijzer is wetenschappelijk gevalideerd, de inhoud is gebaseerd op richtlijnen en ontwikkeld samen met onze multidisciplinaire redactieraad en externe experts”, legt projectleider Elsbeth van Vliet uit. De vragenlijst wordt ieder jaar door meer dan 50.000 mensen ingevuld, waardoor er grootschalig data beschikbaar is voor onderzoek naar preconceptiegezondheid.

Update ZwangerWijzer

Op de nieuwe site zijn alle vragen, risicoboodschappen en informationele teksten geüpdatet, uitgebreid en meer toegankelijk gemaakt. Het aantal modules is uitgebreid en ook is ZwangerWijzer meer inclusief gemaakt, zodat iedereen zich in de vragen en informatie kan herkennen.

Het Erasmus MC en Perined beheren ZwangerWijzer.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky