Verdachte arts kindermishandeling benadrukt voor laatste keer haar onschuld

Sarah V., de 37-jarige arts die door het Openbaar Ministerie wordt beschuldigd van het ernstig ziek maken van twee van haar drie kinderen, heeft dinsdag voor de rechtbank in Utrecht nog een laatste keer uitvoerig uiteengezet dat zij onschuldig is.

In een emotioneel betoog vroeg ze de rechtbank naar de feiten te kijken, niet alleen om haar, maar ook om haar kinderen. "U heeft mijn kinderen misschien nog nooit gezien, maar geloof mij, ze zijn het meer dan waard", besloot ze haar verhaal.

Vorige week eiste het OM elf jaar gevangenisstraf tegen V. Justitie verdenkt de vrouw van poging tot moord op haar in 2020 geboren dochter en van zware mishandeling van haar in 2016 geboren zoon. Volgens justitie is er sprake van kindermishandeling door falsificatie. Het gaat daarbij in dit geval om het veroorzaken of verergeren van ziekte bij het kind. Beide kinderen zijn langdurig ernstig ziek geweest en hebben volgens het OM op het randje van de dood gestaan. Een motief is duister, omdat V. ontkent.

Jarenlang onderzoek

De zaak is zeer complex, en het onderzoek loopt al jaren. De rechtbank neemt extra tijd om tot een vonnis te komen, op 19 maart. Daarbij tekende de rechtbankvoorzitter aan dat ze alle opties openhoudt, ook een eventuele heropening van het onderzoek. "Het is voor ons oprecht niet duidelijk hoe we hierover gaan beslissen."

De advocaten van V. hebben volledige vrijspraak bepleit, omdat het bewijs voor een veroordeling volgens hen ontbreekt. Zij omschreven hun cliënte als "een wanhopige moeder".

Onder voorwaarden vrij

Die wanhoop sprak onomwonden uit het laatste woord van V., waarmee het beladen, zesdaagse proces dinsdag ten einde kwam. Volgens V. is het, door toedoen van het OM, "geen eerlijk proces" geweest. Justitie zou haar en haar advocaten ten aanzien van het dossier rond haar zoon lang in het ongewisse hebben gelaten, om de verdenkingen pas bij de onderbouwing van de strafeis concreet te maken. V. meent dat ze zich daartegen niet heeft kunnen verweren. Het OM is volgens haar "selectief en subjectief omgegaan met de feiten".

V. werd begin januari 2021 gearresteerd, zat een maand vast en kwam onder strenge voorwaarden op vrije voeten. Zij heeft wel omgang met haar kinderen, maar mag niet bij hen wonen. "Mijn leven is in deze jaren verwoest", zei zij. "De impact op mijn leven, op dat van mijn man en mijn kinderen is niet te beschrijven. Elke dag worden we met onze neus op deze strafzaak gedrukt. Niet alleen ik ken de voorwaarden uit mijn hoofd, mijn kinderen ook."

Door: ANP