Desinformatie over hormonale anticonceptie op TikTok: andere partnerkeuze?

Uit onderzoek van Pointer blijkt dat niet alleen twee op de vijf TikTok-video’s over hormonale anticonceptie negatief zijn, ook verspreiden tientallen Nederlandse influencers hier desinformatie over. Zo beweren zij dat de pil leidt tot onvruchtbaarheid of een andere partnerkeuze. 13 procent van de TikTok-filmpjes hierover bevat misinformatie, concludeert Pointer. 

Claims in deze video’s zijn aantoonbaar onjuist of hebben juist een gebrek aan wetenschappelijk bewijs. Diverse TikTokkers beweren dat hormonale anticonceptie leidt tot onvruchtbaarheid. Dat is volgens gynaecoloog Esther Nijhuis niet waar. Na het stoppen van de pil kan het soms enkele weken of maanden duren voordat de eisprong weer opstart. Maar iedereen wordt uiteindelijk weer ongesteld.

Partnerkeuze

Ook zou hormonale anticonceptie de partnerkeuze beïnvloeden. Zo beweren diverse makers van filmpjes dat vrouwen die de pil slikken alleen nog mannen die qua uiterlijk ‘vrouwelijk’ zijn aantrekkelijk vinden. Daar is geen wetenschappelijk bewijs voor, laten verschillende experts weten. In veel video’s proberen influencers hun kijkers iets te verkopen, zoals een cursus of supplementen die helpen ‘ontpillen’.

Mentale effecten

Gynaecoloog Nijhuis snapt dat er vragen zijn over de pil en dat er onzekerheid over is. Immers, wat er mentaal precies met vrouwen die de pil slikken gebeurt is nooit echt onderzocht. Desondanks vindt zij dat als je onder je 35ste de pil slikt, dat geen verkeerde keuze is.

Lees ook: Pil met synthetische progesteron risicovol voor vrouwen met depressie

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky