NZG Theatrale persoonlijkheidsstoornis

Een persoon met een theatrale persoonlijkheidsstoornis is overdreven emotioneel en is altijd op zoek naar aandacht. Ze voelen zich pas op hun gemak en gewaardeerd als ze in het centrum van de belangstelling staan. Levendig en charmant proberen ze de aandacht te trekken. Als dat niet lukt proberen ze het met een dramatische actie (een scène maken of een verhaal verzinnen).

Het gedrag dat deze personen hebben, is vaak sexueel getint. Ook lichamelijke aantrekkelijkheid is zeer belangrijk en hieraan wordt dan ook veel tijd en geld aan besteed. Als iemand echter ingaat op hun gedragingen, kunnen ze onzeker worden. Door kritiek over hun uiterlijk kunnen ze helemaal van streek raken.

Vroeger werd het ook dramatische persoonlijkheid of hysterische karakter genoemd. Er zijn niet veel goede studies gedaan maar ongeveer 2 tot 3 procent van de bevolking zou lijden aan een theatrale persoonlijkheidsstoornis. In psychiatrische instellingen (zowel klinisch als poliklinisch) kan dit percentage oplopen tot 10 tot 15 procent. Vrouwen krijgen vaker de diagnose.

Inhoud
Oorzaken
Diagnose
Behandeling

Oorzaken
Er zijn studies die een verband hebben aangetoond met alcoholmisbruik en het hebben van een veelheid van lichamelijk klachten zonder duidelijke oorzaak. Bij het ouder worden nemen de problemen van een theatrale persoonlijkheidsstoornis meestal vanzelf wat af.

Diagnose
De diagnose van een theatrale persoonlijkheidsstoornis kan worden gesteld als er sprake is van vijf of meer van de volgende situaties:

  • De persoon voelt zich niet op zijn gemak wanneer hij/zij niet in het middelpunt van de belangstelling staat.
  • Communicatie met andere personen is vaak ongepast sexueel verleidelijk.
  • De persoon vertoont een snelle en oppervlakkige overgang van emoties.
  • De persoon gebruikt constant zijn/haar uiterlijk om aandacht te trekken.
  • De persoon heeft een oppervlakkig taalgebruik en heeft het niet over details.
  • De persoon overdrijft zijn/haar emoties.
  • Makkelijk beïnvloedbaar.
  • Relaties worden intiemer beschouwt dan ze in werkelijkheid zijn.

Behandeling
Vanwege alle dramatiek lijkt het meestal heel leuk om met mensen om te gaan die een theatrale persoonlijkheidsstoornis hebben. Alleen een beetje vermoeiend misschien. Dichterbij is het echter vaak een slopende taak om tegemoet te moeten komen aan zoveel behoefte aan aandacht en bewondering. Met charme en een beetje suggestie kun je meestal wel voorkomen dat het tot ernstige conflicten komt maar soms herken je de persoon nauwelijks meer omdat die ineens heftig om wraak roept. Door toe te geven ontloop je heftige verwijten en kan het best een tijd goed gaan.

Wees er op bedacht dat achter al het theater een zeer onzeker en angstig iemand schuilgaat maar laat je niet verleiden tot eindeloze gesprekken over zijn of haar minderwaardigheidscomplex. Wil je zo iemand werkelijk helpen dan moet je veel tijd en geduld hebben.

Patiënten met een theatrale persoonlijkheidsstoornis weten vaak niet wat ze echt voelen. In een psychotherapie kan de aandacht daarop gericht worden. De therapeut kan helderheid en orde brengen in de verwarrende veelheid van emoties. Ook in groepstherapie kunnen mensen met een theatrale persoonlijkheidsstoornis veel leren. Het is soms wel een pijnlijk proces om te leren hoe lichamelijk klachten verband houden met psychische spanning en al helemaal om er zelf wat aan te moeten doen.

Terug

Bron: E-psychiater.nl / Wikipedia / Ps.punt.nl

NZG Medisch Informatie

NZG Nieuwsoverzicht Medisch