Verhuizing, verzorgingshuis, niet ontwrichtend

DEN HAAG - Uit onderzoek van Brigitte Bloem blijkt dat ouderen die naar een verzorgings- of verpleeghuis verhuizen minder eenzaam worden, doordat zij in de nieuwe omgeving contacten opdoen. Dat meldt de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Na een verhuizing verliezen ouderen vaak het contact met hun buren, maar deze worden snel vervangen door andere contacten. Een landelijke omgeving, gevoelens van veiligheid en vrijwilligerswerk helpen hierbij. Bovendien ervaren ouderen in een verzorgings- of verpleeghuis minder emotionele eenzaamheid, wat kan worden omschreven als een gemis aan goede vrienden en gezelligheid.

De conclusie van het onderzoek van Bloem waarin zij verhuizingen onderzocht in relatie met andere levensgebeurtenissen zoals pensionering en het verlies van een partner, luidt dan ook dat een verhuizing niet emotioneel of sociaal ontwrichtend is en dat ouderen zich goed kunnen aanpassen. Zij vond geen aanwijzingen voor het fenomeen dat ouderen na een pensionering naar een mooiere of warmere omgeving verhuisden. 

© Nationale Zorggids / Jochum Admiraal