Huisarts, dokter

UTRECHT - Overdracht van informatie over patiënten is cruciaal voor goede zorg. Zeker voor kwetsbare groepen zoals ouderen met verschillende ziektes die veel zorg krijgen. Uit onderzoek blijkt dat deze overdracht nauwelijks bestaat tussen ziekenhuis en verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg, zo meldt het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg NIVEL.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaf hiervoor de opdracht omdat zij wil dat informatie over patiënten op een correcte, complete en tijdige manier tussen de verschillende zorgverleners wordt overgedragen.

“De informatieoverdracht tussen artsen onderling en verpleegkundigen onderling blijkt beter op orde dan tussen artsen en verpleegkundigen”, zegt NIVEL-onderzoeker Carolien de Blok, “terwijl alle betrokken zorgverleners eigenlijk een totaalbeeld moeten hebben van een patiënt.” Volgens haar is het dus goed als de inspectie de ontwikkeling van een standaard voor de gehele zorgketen stimuleert.

Het onderzoek werd verricht in samenwerking met kenniscentrum Vilans, onderzoeksinstituut EMGO+ VUmc en expertisecentrum Kiwa Prismant.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz