Normal_pexels-pixabay-33786__1_

Zorginstelling Cederhof heeft de eerste nieuwe appartementen opgeleved in Kapelle. Een unicum, want de kamers zijn twee keer zo groot als hiervoor. Daarnaast maakt de zorginstelling geen onderscheid tussen de grootte van de kamer en de reden waarom ouderen in de zorginstelling zitten. Of de client dement of mindervalide is, of wellicht verward is: iedereen krijgt een tweekamerwoning. Daar kunnen de mensen hun eigen meubels inzetten. Dit meldt Omroep Zeeland.

Op de derde verdieping van het nieuwe appartementencomplex zijn de eerste kamers gereed. Met een simpele druk op de knop opent de deur zich, waarna bezoekers worden verwelkomd door een ruime indeling. Aan de linkerkant strekt zich een open keuken uit, verbonden met een comfortabele woonkamer. Verderop bevindt zich een aparte slaapkamer, afgescheiden door een handige schuifdeur. Van den Boomen, een betrokken vertegenwoordiger, benadrukt dat deze nieuwe indeling een aanzienlijke verbetering betekent ten opzichte van de bestaande woningen.

Van 22 vierkante meter naar 57

Voorheen waren sommige bewoners beperkt tot kamers van slechts 22 vierkante meter, terwijl de nieuwe kamers ongeveer 57 vierkante meter groot zijn. Van den Boomen herinnert zich hoe een bewoner hem eens vroeg of bezoekers niet langer op het bed hoefden te zitten, dankzij de ruimere opzet. Bovendien is er nu voldoende plaats voor eigen meubels, in tegenstelling tot de beperkte inrichting van vroeger. Het nieuwe appartement biedt ook een oplossing voor vijftien rolstoelgebruikers die in het oude pand moeite hadden om fatsoenlijk te douchen vanwege de beperkte ruimte.

Voordelen voor bewoners en medewerkers

De voordelen van de ruimere opzet worden niet alleen door bewoners, maar ook door zorgmedewerkers erkend. Alinda van Dijk, een van de medewerkers, prijst de ergonomische voordelen en de toegenomen privacy voor de bewoners. Ze benadrukt het belang van een eigen plek waar men zich comfortabel voelt, in plaats van zich opgesloten te voelen in kleine kamers.

Samenwerking Zeeuwse familiebedrijven

Het nieuwe complex is het resultaat van samenwerking tussen drie Zeeuwse familiebedrijven, wat een gevoel van trots en betrokkenheid met zich meebrengt. Aannemer Mark Geljam noemt het project bijzonder vanwege de positieve impact op de ouderenzorg. Het complex wordt opengesteld voor de bewoners op zaterdag 4 mei, met een geplande verhuizing op 20 juni.
 
Door: Nationale Zorggids / Fleur Zomer