Ronald Plasterk

UTRECHT - Belangenorganisaties van mensen met een beperking en ouderenorganisaties CSO hebben de overheid in een brandbrief gevraagd om het goede voorbeeld te geven en de toegang tot internet voor iedereen te garanderen, zo meldt de koepelorganisatie Platform VG.

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken trok eind november de toezegging in dat alle overheidswebsites moeten voldoen aan de minimale eisen van toegankelijkheid, voor bijvoorbeeld mensen met een visuele en auditieve beperking.

Omdat de minister geen nieuwe termijn noemde waarbinnen dit dan wel moet gebeuren, vragen de organisaties Plasterk in hun brief alsnog een deadline vast te leggen. Ook willen zij dat de naleving van de richtlijnen onafhankelijk wordt getoetst. De overheidswebsites zouden bovendien het taalgebruik op toegankelijkheid moeten testen, omdat het belangrijk is dat mensen die moeite hebben met lezen de informatie ook kunnen begrijpen.

Op 3 april debatteert de Tweede Kamer over deze kwestie. De Oogvereniging roept mensen op om bij dit debat aanwezig te zijn.

Platform VG is de koepelorganisatie voor collectieve belangenbehartiging van mensen met een verstandelijke beperking, hun ouders en vertegenwoordigers.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz