Normal_bejaarde_zorg_thuiszorg_eenzaam_oudere

De Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) vraagt vitale gepensioneerden om hulp bij het bestrijden van eenzaamheid bij ouderen. De federatie heeft daarom een brief gestuurd naar werkgeversvereniging VNO/NCW, zodat werkgevers aanstaande gepensioneerden op deze hulpvraag te attenderen. Dat meldt de NPCF.

In de brief wijst de NPCF op de expertise van de mensen die binnenkort met pensioen gaan. De werkgevers kennen die kwaliteiten van de werknemers het beste en kunnen hen op de mogelijkheid wijzen om na de pensionering als vrijwilliger actief te worden in verpleeg- en verzorgingstehuizen. Daarnaast kennen de werknemers de situatie in hun regio het beste.

In Nederland leven ongeveer 200.000 ouderen die zich extreem eenzaam voelen. Volgens Wilna Wind, directeur van NPCF, zijn er steeds meer gepensioneerden die tijd hebben en graag de handen uit de mouwen steken. “Maar dan moeten ze wel weten dat ze nodig zijn”, zegt ze. “Van ouderen zelf zullen ze het niet horen. Wij weten uit ervaring dat zij niet graag om hulp vragen. Die hulp moet dus actief worden aangeboden.”

Ouderen die extreem eenzaam zijn, hebben vaak nauwelijks familie, vrienden, buren of vrijwilligers om zich heen. Aangezien de ouderen steeds langer thuis blijven wonen, is de thuiszorg over het algemeen het enige contactmoment met een ander persoon. “Maar we horen ook van verplegenden en verzorgenden in tehuizen dat ze wel de benodigde zorg kunnen bieden aan mensen in tehuizen, maar dat ze voor alle extra’s zijn aangewezen op vrijwilligers en mantelzorgers. Het is een toenemend probleem, want Nederland krijgt steeds meer ouderen”, aldus Wind.

© Nationale Zorggids