Normal_eenzaam_ouderen_bejaard

De gemeente Rotterdam gaat bij alle 75-plussers op bezoek om de eenzaamheid in de stad in kaart te brengen. Een kwart van de Rotterdamse ouderen geeft aan niemand te hebben om op terug te vallen en daar is de gemeente van geschrokken. Dat meldt RTL Nieuws. 

Bijna een half miljoen mensen in Nederland voelt zich eenzaam. Bejaarde mannen (ouder dan 75 jaar) zijn duidelijk het vaakst eenzaam: twaalf procent tegen vijf procent van de bejaarde vrouwen, zo bleek eind september uit onderzoek van CBS. Het gaat hier alleen om ouderen die zelfstandig wonen; bewoners van instellingen of tehuizen zijn niet ondervraagd.

Vrijwilligers van de gemeente gaan langs bij 42.000 ouderen in Rotterdam om een beeld te krijgen van de eenzaamheid. De gemeente wil de bewoners uit hun isolement halen. “Met een groot deel van de mensen gaat het prima, maar bij ongeveer 25 procent van de ouderen zijn eenvoudige dingen nodig om bijvoorbeeld het contact met de omgeving te herstellen”, zegt wethouder Hugo de Jonge. In 2013 werd een vrouw in Rotterdam gevonden nadat ze al tien jaar dood in haar woning lag. Niemand miste haar en zulke situaties wil de gemeente voorkomen. 

© Nationale Zorggids