Logo_anbo_logo

Door de ontstane onrust is ouderenbond ANBO duizenden leden aan het verliezen. Ook richten verschillende afdelingen nieuwe ouderenverenigingen op. Dat meldt de NOS.

ANBO besloot eind september om rekeningen van lokale afdelingen te blokkeren nadat er fraude was geconstateerd. Er zou 200.000 zijn verduisterd. Het gaat om bedragen die zijn weggesluisd richting stichtingen, verenigingen, of naar zakelijke of privé-rekeningen. Bij lokale afdelingen heeft dit besluit tot veel onbegrip en onrust geleid.

Het ledental is gedaald van 180.000 naar 173.000, maar directeur Liane den Haan maakt zich nog niet druk. "We zijn bezig met veranderingen waarbij heilig huisjes omgaan. Daar hoort weerstand bij”, zegt zij. Ex-medewerkers beweren dat er nog 165.000 leden over zijn, maar volgens Den Haan is dat niet waar.

In onder andere Heerenveen, Wolvega en Leeuwarden zijn nieuwe verenigingen opgericht. Ook elders in het land wordt er gesproken over wat er komt kijken bij het oprichten van een nieuwe vereniging. Den Haan: “Dat betreuren we, want het is niet nodig. Maar ik me er geen zorgen over, omdat ik weet dat het grootste deel van de vrijwilligers het eens is met het beleid." 

© Nationale Zorggids