Normal_igz_inspectie_voor_de_gezondheidszorg

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (inspectie) heeft Stichting Humanitas Rotterdam een aanwijzing gegeven. De aanwijzing is gericht op de verpleeghuizen van Stichting Humanitas Rotterdam. De inspectie concludeert dat bij vier locaties essentiële normen niet worden nageleefd. Dit geeft risico’s op onverantwoorde zorg en gezondheidsschade voor de cliënten. De inspectie heeft onvoldoende vertrouwen in Stichting Humanitas Rotterdam dat zij binnen afzienbare termijn de vereiste verbeteringen realiseert. De inspectie geeft daarom nu een aanwijzing, alle nodige verbeteringen dienen binnen negen maanden te zijn doorgevoerd. Dat meldt de inspectie. 

De aanwijzing is gericht op de verpleeghuizen van Stichting Humanitas die ouderenzorg leveren op basis van de Wet Langdurige Zorg. Het gaat dus niet om de maatschappelijke dienstverlening, kinderopvang of andere vormen van ondersteuning door Stichting Humanitas. Locatie Akropolis van Stichting Humanitas is sinds eind oktober voor een periode van zes maanden onder verscherpt toezicht van de inspectie gesteld. Dit verscherpt toezicht wordt niet verlengd, maar wordt opgevolgd door deze aanwijzing.

Uit het toezicht van de inspectie bleek dat de cliënttevredenheid hoog is. Stichting Humanitas Rotterdam stelt het cliëntperspectief centraal. Maar op veel belangrijke punten voldeed de zorgaanbieder niet, waardoor er risico’s voor de cliëntveiligheid zijn. Stichting Humanitas Rotterdam wist al langere tijd dat deze problemen er waren, maar had niet het vermogen om de nodige verbeteringen te realiseren. Zo zag het management er onder andere onvoldoende op toe dat werkafspraken werden nageleeefd, waardoor medewerkers niet alle incidenten meldden bij het interne registratiesysteem.

Tevens werkten de verschillende professionals onvoldoende samen om de cliënt zo goed mogelijke zorg te kunnen geven. Opdrachten en informatie van artsen en gedragsdeskundigen werden niet genoeg vertaald naar het cliëntendossier en de dagelijkse zorg. Tot slot waren er risico’s op het gebied van medicatieveiligheid. Medewerkers kenden onvoldoende de afspraken rondom medicatiebeheer. Of, als zij die wel kenden, dan pasten ze die niet altijd goed toe. Daardoor was er bijvoorbeeld risico dat cliënten medicatie kregen die over datum was.

De inspectie eist een plan van aanpak van Stichting Humanitas Rotterdam. Daarnaast moet Stichting Humanitas Rotterdam iedere drie maanden de inspectie met een voortgangsrapportage op de hoogte stellen van de vorderingen. Verder toetst de inspectie de vorderingen, bijvoorbeeld door het afleggen van onaangekondigde toezichtbezoeken. Als Stichting Humanitas Rotterdam niet binnen de vastgestelde termijn voldoet aan de aanwijzing, dan kan de inspectie een last onder dwangsom of een last onder bestuursdwang opleggen.

©Nationale Zorggids