Normal_spaarvarkent45

Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid wil dat banken samen de strijd aangaan tegen financieel misbruik van ouderen. Afgelopen december startte Van Rijn samen met de banken een campagne. Banken erkennen het probleem en gaan onderzoeken hoe zij ouderen beter kunnen beschermen tegen dit soort praktijken. Dat meldt NOS.

Hoewel van Rijn ziet dat sommige banken al actief nadenken over ondersteuning aan ouderen bij financieel misbruik, wil hij dat alle banken er gezamenlijk mee aan de slag gaan. “Ik vraag aan de banken: ga nou eens bij elkaar zitten en verzamel de goede voorbeelden. En kom gezamenlijk met een plan om als banken het nodige te doen aan het bestrijden van misbruik”, aldus de staatssecretaris.

Ouderen zijn slachtoffer van kleine en grote vormen van financieel misbruik. Zo komt het voor dat een kleinkind bijvoorbeeld de pinpas van opa of oma gebruikt om zelf boodschappen te doen. Soms worden ouderen er tijdens het kopen van een woning ingeluisd door hen een koopcontract te laten tekenen met daarop de prijs van één euro.

Ouderenorganisatie ANBO heeft de huidige preventie-activiteiten van de banken op een rijtje gezet. De Rabobank blijkt al zeer actief te zijn op het gebied van preventie van financieel misbruik. De bank heeft onder andere een seniorenadviseur, geeft tips over het gebruik van de pinpas en medewerkers zijn getraind in het herkennen van symptomen van dementie. Ook ABN Amro en SNS Bank zetten zich in voor ouderen. ING en Triodos Bank hebben geen extra maatregelen genomen speciaal voor ouderen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids