Deadlift 74-jarige Joan

Spierbundels in de sportschool? Dat zijn steeds vaker mensen van boven de vijftig jaar. Ze doen aan krachttraining waardoor het lijf fitter wordt, het hoofd meer helder en de kwaliteit van leven groter. Inspiratie nodig? Check op social media en Youtube de zeventiger Joan MacDonald! 

 De Canadese Joan MacDonald is 74 jaar en heeft met ‘@trainwithjoan’ 144.000 volgers op instagram. Niet omdat ze zo leuk op een foto staat met een Burkely tas of over haar kleinkinderen vertelt, maar omdat zij hét voorbeeld is van het feit dat leeftijd geen excuus is om er goed uit te zien. En met goed bedoelen we gespierd, slank, en vooral fit en blij.   

In een jaar tijd verloor ze dertig kilo lichaamsgewicht

Het is nog maar drie jaar geleden dat ze een moeilijke tijd doormaakte en haar heil zocht in eten. Ze had geen fruit in haar Kipling tas, maar junkfood. En raakte verslaafd aan suikers. Ze nam flink toe in gewicht. Behalve dat ze teveel en ongezond at, schoten haar bloeddruk en cholesterolwaarden omhoog. Ze was hartstikke ongezond bezig en moest medicijnen gaan slikken. 
 
Dit kon zo niet langer. Ze werd niet alleen dik, maar vooral ook steeds ongelukkiger. Met hulp van haar dochter wist ze uiteindelijk haar wilskracht in te zetten om het roer om te gooien en ging niet alleen gezonder eten, maar ook trainen. Ze was vier keer per week in de sportschool te vinden. In een jaar tijd was ze dertig kilo lichter en stond weer volop en vooral gelukkiger in het leven. 
 

Krachttraining vermindert verlies van spiermassa

Krachttraining is een goede manier om gewicht te verliezen en overgewicht te voorkomen. Bovendien kan het het verlies van spiermassa en kracht voorkomen. Mensen boven de vijftig jaar hebben daarom veel baat bij krachttraining. Het zou zelfs klachten ten gevolge van osteoporose, diabetes, rugpijn en depressie verminderen.  
 
Boven de vijftig jaar is er een flinke afbraak gaande van spierweefsel en botweefsel. Op de leeftijd van 65 jaar is de spierkracht nog ongeveer tachtig procent van de maximale waarde. Dat brengt risico’s als botbreuken met zich mee. Met krachttraining kan dat een halt toegeroepen worden. Je blijft sterker, mobieler en een stuk gezonder. 
 

Doe het onder juiste begeleiding

Het is wel van belang hier goede begeleiding bij te vragen. Lukraak gewichten gaan heffen en squads doen is niet verstandig. De techniek en het aantal herhalingen zijn van belang. Als een oefening op een goede manier wordt uitgevoerd, zet dat zoden aan de dijk voor spieren en botten. Die oefeningen moet je leren. En een warming-up en voldoende herstel na een training zijn ook belangrijk. 
 
Overigens; een sterke combinatie is die van krachttraining en duursport. Op een lage intensiteit een aantal kilometers per week hardlopen of fietsen bijvoorbeeld. Het werkt allemaal in het voordeel van lijf en leden. 
 
Hoe je dat aanpakt? Het is belangrijk om beide regelmatig te doen en vooral in een groep kan dat ook nog eens zorgen voor leuke sociale contacten. Rugzak op met sportkleding erin en naar de sportschool dus. Op die manier houd je het ook veel langer vol. Het is het mooiste als het onderdeel wordt van je leven, zodat je fit bliíft. 
 

Luister goed naar je lijf en overdrijf niet…

Daarnaast is het belangrijk om goed naar je lijf te luisteren. Heb je behoorlijke spierpijn, zorg dan voor een extra dag herstel. Gaat het lekker dan kun je de intensiteit wat opvoeren. Zeker als je eerder al regelmatig aan sport hebt gedaan, kan het lijf best wat hebben. Maar overdrijf niet. Het is beter om het zo lang mogelijk vol te houden, dan een paar keer keihard te trainen en het daarna voor gezien te houden vanwege blessures. 
 

… en houd vol

Joan heeft het heel verstandig aangepakt en houdt haar nieuwe levensstijl vol. Ze heeft bovendien geen exceptioneel succesverhaal. Ze is heel reëel bezig. Slaat niet door in weinig eten bijvoorbeeld of absurd hard trainen. Ze zegt zelfs over dat eerste jaar: “hoe meer ik at, hoe minder ik woog”. Vooral omdat ze gezondere maaltijden neemt die bestaan uit de juiste proteïnen, koolhydraten en goede vetten. Ze slikt geen medicijnen meer en gaat nog altijd met regelmaat naar de sportschool en doet haar workouts. Een deadlift is voor haar een oefening die erbij hoort en daar heeft ze geen enkele moeite mee.