Aanvraag energietoeslag in sommige gemeenten nog mogelijk, ANBO helpt

De meeste gemeenten hebben eind december de aanvraagprocedure voor de energietoeslag 2022 gesloten. Als u denkt dat u er in aanmerking voor komt, dan loont het de moeite om bij de gemeente te informeren of u toch niet alsnog een aanvraag kunt doen. Als het nodig is, kan ANBO u hierbij helpen. Dat meldt de ouderenorganisatie.

De meeste gemeenten hebben eind december de aanvraagprocedure voor de energietoeslag 2022 gesloten. Als u denkt dat u er in aanmerking voor komt, dan loont het de moeite om bij de gemeente te informeren of u toch niet alsnog een aanvraag kunt doen. Als het nodig is, kan ANBO u hierbij helpen.

Nog tot eind juni

Sommige gemeenten geven inwoners langer de tijd. Zo kan de aanvraag in Zwolle tot eind deze maand worden ingediend, in Delft zelfs nog tot eind juni. Informatie hierover staat vrijwel altijd op de site van de gemeente. U kunt natuurlijk ook bellen met uw gemeente.

Er waren gemeenten die de aanvraagprocedure vorig jaar al eerder stopten, bijvoorbeeld per 1 november of december. ANBO heeft hen opgeroepen de termijn in elk geval tot eind van het jaar te verlengen en gelukkig hebben de meeste gemeenten daar gehoor aan gegeven.

Alleen AOW

De energietoeslag is bedoeld voor mensen met een laag inkomen. Het verschilt per gemeente wat er onder een laag inkomen wordt verstaan. In elk geval komen alle huishoudens in aanmerking die een inkomen hebben tot maximaal 120 procent van het sociaal minimum. Dat zijn mensen met alleen een AOW-uitkering of met een heel klein aanvullend pensioen. Daarnaast zijn er gemeenten die de grens hebben gelegd bij 130 of 140 procent van het minimuminkomen.

Ook in 2023 wordt de energietoeslag uitgekeerd aan huishoudens met een laag inkomen. De precieze voorwaarden en regels zijn op dit moment nog niet bekend. Het is daarom nu nog niet mogelijk om de toeslag voor 2023 aan te vragen.

Geen nieuwe aanvraag

ANBO gaat er overigens van uit dat iedereen die de toeslag afgelopen jaar heeft gekregen, automatisch bericht krijgt van de gemeente over de procedure voor dit jaar. Het zou niet nodig moeten zijn om opnieuw een aanvraag te moeten doen. De gemeenten hebben de gegevens van de mensen om wie het gaat.

Als u geen aanvraag heeft gedaan over 2022 en denkt dat u dit jaar wel in aanmerking komt voor de energietoeslag, dan zult u zelf in actie moeten komen. Informeer bij uw gemeente per wanneer u de aanvraag kunt doen.

Door: Nationale Zorggids