Normal_spoor

Mensen met een beperking zouden net zo goed van het openbaar vervoer gebruik moeten kunnen maken, als mensen zonder een beperking. Daarom investeert het kabinet in OV-ambassadeurs, die mensen kunnen helpen bij het reizen met de trein, bus of metro. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur trekt hiervoor 1,5 miljoen euro uit. Dit meldt Rijksoverheid. 

“Even de stad in voor een boodschap, vrienden bezoeken of op vakantie. Mobiliteit is een levensbehoefte, vergelijkbaar met eten, drinken of toegang tot het internet. Wie mobiel is, kan meedoen en toegankelijk vervoer is daarbij voor iedereen het vertrekpunt”, zegt  Van Veldhoven.

In Drenthe en Groningen heeft ze mooie initiatieven gezien van hoe het OV echt toegankelijker wordt. “Door een mooie samenwerking tussen vervoerders, gemeenten en provincies is een netwerk van ov-ambassadeurs actief, dat mensen helpt zelfstandig met het openbaar vervoer te leren gaan. Aan dergelijke initiatieven draag ik graag mijn steentje bij.” Daarom stelt ze hiervoor 1,5 miljoen euro beschikbaar.

Betere aansluiting

De inzet van ov-ambassadeurs is één van de maatregelen die het kabinet neemt voor toegankelijk openbaar vervoer. Ook wordt ingezet op een betere aansluiting tussen het openbaar vervoer en het speciale vervoer voor mensen met een mobiliteitsbeperking. Minister Hugo de Jonge Volksgezondheid en de staatssecretaris stuurden vrijdag hun aanpak Iedereen Onderweg naar de Tweede Kamer.