Gemeenten stoppen afname van Hulpmiddelencentrum

Acht regionale gemeenten, waaronder Apeldoorn, stoppen met afnemen van hulpmiddelen, zoals rolstoelen en scootmobielen, van het Hulpmiddelencentrum (HMC). 642 mensen in Apeldoorn moeten op zoek naar een andere aanbieder. Dit meldt De Stentor.

Eerder eindigde de gemeente Apeldoorn het contract met Welzorg en ging nieuwe contracten aan met meerdere aanbieders (HMC, Medipoint en Meyra) om de kwaliteit van de dienstverlening te verhogen. Vorig jaar bleken er al veel klachten te zijn over HMC, toen 86 inwoners in Steenwijkerland al meer dan negen maanden op een rolstoel of scootmobiel moesten wachten. Ook veel andere gemeentes zijn ontevreden over de dienstverlening van HMC, waaronder drie Flevolandse gemeenten, de gemeente Rotterdam, vier Friese gemeenten en gemeente Zoetermeer. 

'Achterblijvende prestaties'

Op 19 december vorig jaar hadden gemeenten in de zorgregio Midden-IJssel/Oost-Veluwe HMC in gebreke gesteld wegens achterblijvende prestaties. Hoewel zij eisten dat HMC uiterlijk 31 januari met oplossingen zou komen, is de dienstverlening volgens de gemeenten alleen maar verslechterd. Na het verstrijken van de deadline en het ontbinden van het contract zijn de klanten verdeeld onder Medipoint (die 1.141 inwoners bedient) en Meyra (die 810 inwoners bedient).

Directeur Ernst Dijkstra van HMC laat weten dat er onvoorziene tegenslagen waren. Hij betreurt het dat dit een negatief effect had op de dienstverlening "met alle nare gevolgen voor de cliënten ten spijt". 

Door: Nationale Zorggids