Organisaties trekken aan de bel over stijgende zorgkosten

Patiëntenfederatie Nederland, Ieder(in) en Mind trekken bij de Tweede Kamer aan de bel over de stijgende zorgkosten. De organisaties krijgen steeds vaker meldingen van patiënten en cliënten dat ze de zorgkosten niet meer kunnen betalen en daarom geen gebruik meer maken van de zorg. Verlaag de eigen bijdragen en het eigen risico, en versterk de positie van patiënten-, cliënten- en gehandicaptenorganisaties, luidt de oproep. Dit meldt Ieder(in). 

Vooral chronisch zieken die te maken hebben met een opeenstapeling van zorgkosten komen in de problemen. Zij hebben kosten uit de verschillende zorgwetten en extra kosten die niet vergoed worden, voor onder meer medicijnen of hulpmiddelen. Om stapeling van de zorgkosten te voorkomen, is de afgelopen jaren het abonnementstarief voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in het leven geroepen. Nu wordt dit echter weer teruggedraaid, tot teleurstelling van Ieder(in), Patiëntenfederatie en MIND. Vooral als het gaat om hulpmiddelen, respijtzorg, dagbesteding en begeleiding is een maandtarief juist wel een goed idee om deze vormen van zorg betaalbaar te houden voor hulpbehoevenden.

Zorgkosten verlagen

De organisaties roepen de politiek dan ook om de eigen bijdragen en het eigen risico te verlagen en de kostenvoor hulpmiddelen te verlagen. Ook willen ze een sterkere positie van patiënten-, cliënten- en gehandicaptenorganisaties door het budget hiervoor te verhogen.