25-jarige man met MS gaat naar Mexico voor stamceltransplantatie

De 25-jarige Rasul Aljebouri uit Almelo ondergaat binnenkort een stamceltransplantatie in Mexico om zijn multiple sclerose een halt toe te roepen. Stamceltransplantatie kan de ziekte namelijk stopzetten, maar Nederland voert deze behandeling voor lang niet alle MS-patiënten uit. Dit meldt NU.nl.

MS-patiënten met de variant RRMS, waarbij de ziekte zeer actief is, de meeste medicatie niet aanslaat en in korte tijd achteruitgaan, krijgen sinds 12 december 2022 stamceltransplantatie vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Het gaat om zo’n tien tot twintig patiënten die hier recht op hebben en Aljebouri valt buiten de boot. Mexico, Rusland en Zweden zijn landen waar Nederlanders naar uitwijken als ze niet hier terechtkunnen. De 25-jarige Almeloër gaat naar Mexico.

75.000 euro

De behandeling kost 75.000 euro waarvan hij niets vergoed krijgt door de zorgverzekering. Dankzij een haringparty van de stichting Vrienden van ’T Hookhoes heeft hij dit bedrag op zijn rekening gestort kunnen krijgen en kan hij in Mexico de behandeling ondergaan én de bijkomende kosten dekken. Eenmaal daar zal hij eerst een week lang aan een machine liggen, een chemokuur krijgen en daarna de stamceltransplantatie ondergaan die zijn immuunsysteem reset.

Oefentherapie

Eenmaal klaar met de behandeling, moet hij nog flink revalideren en wekelijks oefentherapie doen. De gevolgen van MS zullen bovendien nooit helemaal verdwenen zijn. Maar dat maakt Aljebouri niets uit, zolang zijn rollator maar naar zolder kan. Hij ziet zijn toekomst rooskleurig in en kijkt ernaar uit om bijvoorbeeld als elektronicamonteur voor auto’s aan de slag te gaan. “Een laptop, meer heb je niet nodig om de software aan te passen.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky