stockfreeimages

AMSTERDAM (Novum) - Vrijwilligersorganisaties die merken dat een medewerker zich aan kinderen vergrijpt, kunnen hem vanaf maandag op een zwarte lijst laten plaatsen. Zo moet worden voorkomen dat ze bij een andere vrijwilligersorganisatie opnieuw toeslaan, zegt een woordvoerder van de Vereniging Nederlandse Oranisaties Vrijwilligerswerk (NOV) zaterdag.

Om misbruik binnen vrijwilligersorganisaties die met kinderen werken te voorkomen heeft de NOV de Stichting Tuchtrecht Vrijwilligerswerk opgetuigd. Met hulp van kennisinstituut Movisie is een tuchtrechtcommissie en een commissie van beroep ingesteld. "Dat is nodig om iemand op een registratielijst te kunnen zetten. Zoiets kan natuurlijk niet zomaar."

De tuchtrechtcommissie moet beschuldigingen uitzoeken en de dader bestraffen. De tijd dat iemand op de zwarte lijst blijft staan kan variëren. "Het uitdelen van een straf is niet het voornaamste doel. Het gaat er vooral om dat kinderen worden beschermd", zegt de woordvoerder.

Misbruik van kinderen kan volgens de woordvoerder overal voorkomen. "Bij mensen thuis, op school, op de voetbalclub. Je moet dus een instrument hebben om dit tegen te gaan."

Vrijwilligersorganisaties krijgen de lijst met daders niet in handen. Ze kunnen wel vragen of iemand die zich aanmeldt als vrijwilliger op de lijst staat.

De 350 organisaties die bij de NOV zijn aangesloten kunnen van de tuchtrechtcommissie gebruik maken. "Vaak zijn stichtingen te klein om zelf zo'n commissie in te stellen." De woordvoerder benadrukt dat voorkomen beter is dan genezen. "Op inveiligehanden.nl staan tips om organisaties hierbij te helpen."

Vooralsnog behandelt de tuchtrechtcommissie alleen klachten over vrijwilligers die ontucht hebben gepleegd met kinderen. "Maar we sluiten niet uit dat in de toekomst ook andere zaken in behandeling worden genomen, bijvoorbeeld als de ene vrijwilliger de andere aanrandt."