Normal_normal_lachgas_patroon_patronen_cartridge_slagroom__vermelden_foto_greenzeb__cc_by-sa_3.0__

Afgelopen zondag veroorzaakte Lena, bekend van Ex on the Beach, een ongeluk toen ze met haar auto tegen zes geparkeerde auto’s op botste. Ze bleek lachgas te hebben geïnhaleerd, zo was te zien op haar social mediakanalen. Dit incident is echter niet opzichzelfstaand. Volgens advocaat Bert Kabel zijn er de afgelopen paar dagen meerdere verkeersongevallen geweest als gevolg van lachgasgebruik. Op Koningsdag gingen meerdere mensen op scooters op die manier de mist in. Dit meldt NOS. 

Doordat lachgas een kortdurende maar sterke roes geeft, wordt het ten zeerste afgeraden op dat moment deel te nemen aan het verkeer. Veilig Verkeer Nederland weet dat het gebruik van lachgas momenteel niet verboden is, maar denkt dat het wel goed zou zijn. “Maar het zou nog beter zijn als mensen vandaag al hun verantwoordelijkheid pakken en niet het verkeer in gaan als ze een genotsmiddel hebben genomen”, zegt Ingrid Wetser van VVN tegen NOS.

Onder invloed of gevaarlijk rijgedrag

Volgens advocaat Kabel is deelnemen aan het verkeer terwijl je een roes door lachgas ervaart niet toegestaan. Zo kan het binnen het wetsboek vallen onder ‘onder invloed zijn’ of ‘gevaarlijk rijgedrag’ vertonen. Zodoende zou iemand die lachgas gebruikt wel gestraft kunnen worden. Het probleem is echter dat een lachgasroes van zulke korte duur is, dat het lastig is om te bewijzen of iemand onder invloed was. Om iemand te kunnen veroordelen zijn dan getuigen nodig. Maar toch, zegt Kabel, een gevangenisstraf is goed mogelijk als duidelijk is dat iemand gevaarlijk gedrag op de weg vertoonde.

Als het aan burgemeester Ferd Crone van de gemeente Leeuwarden ligt, valt de partydrug binnenkort weer onder de Geneesmiddelenwet. Lachgas valt momenteel onder de Warenwet waardoor handhaving ervan lastig blijkt. Een woordvoerder van staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid laat weten dat hij de risico’s van lachgas nog eens in kaart wil brengen en gaat kijken of de overheid actie moet ondernemen. 

Door: Nationale Zorggids