Normal_depressie__angst__depressief__ggz

Bij een van de grote landelijke aanbieders van geestelijke gezondheidszorg (ggz) Parnassia is de wachtlijst inmiddels opgelopen tot 12.000 patiënten. Bestuurder Marc Blom vindt dat niet langer kunnen en heeft besloten om groepssessies aan te gaan bieden. In een interne mail stelt hij dat de wachtlijst nog altijd niet afgenomen, ondanks alle getroffen maatregelen. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Bij Parnassia wordt sinds kort gewerkt met groepssessies die patiënten alvast enige handvatten kan bieden voordat de reguliere behandeling start. Omdat de wachtlijst lang is, kan het vaak maanden duren voordat iemand kan spreken met een psycholoog. De groepssessies moeten er voor zorgen dat patiënten alvast tips krijgen om actief hun slaappatroon te verbeteren en sociale contacten te onderhouden. Beide zijn belangrijk om de mentale gezondheid niet te laten verergeren.

Groepssessie kan escalatie voorkomen

Het heeft enige tijd geduurd voordat Parnassia instemde met de groepssessies. Mensen met verschillende klachten komen in groepen bij elkaar en niet alle medewerkers vonden dat een goed idee. “Er waren regiebehandelaars die zeiden: wie is er nu verantwoordelijk als iemand zich suïcideert”, aldus Laura van Goor, directeur behandelzaken bij Antes, onderdeel van Parnassia Groep. “Maar ik zei: als iemand dat doet terwijl hij thuis wacht op een behandeling. Is het dan geen zorg van jou?” De groepssessies kunnen in ieder geval voorkomen dat de problemen verder escaleren tijdens de wachttijd.

Wachttijd niet teruggebracht met alleen onderzoek

Van Goor zegt dat het vooral tijd is om wat te doen. “Alles is wel onderzocht. Ga toch werken.” Er zijn verschillende taskforce-groepen opgericht die de wachttijden in de ggz in kaart moeten brengen en deze verminderen. Maar heel veel meer dan onderzoek op papier is er volgens haar nog niet gebeurd. Daarom zijn medewerkers van Parnassia opgeroepen om naast hun reguliere behandelingen mee te werken aan de extra groepssessies die gestart zijn. Zo wordt gepoogd de wachttijden voor het eerste contact binnen Parnassia te verkorten en alvast hulp te bieden voordat het gesprek met de psycholoog kan plaatsvinden.

Door: Nationale Zorggids