Normal_rss_entry-209877

De coalitiepartijen zijn verdeeld over de stappen die het kabinet neemt tegen lachgas. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid wil het verbieden als roesmiddel. Bakkers en tandartsen kunnen het wel blijven gebruiken. VVD en D66 vinden de maatregelen te drastisch, CDA en ChristenUnie zijn tevreden.

De liberale partijen in de coalitie zijn "verrast en enigszins overvallen" door de aankondiging van Blokhuis. Volgens ingewijden is dit besluit niet met de coalitiepartijen overlegd.

Er moet zorgvuldig naar gekeken worden "in plaats van overhaast beslissingen te nemen", laat Sophie Hermans van de VVD weten. "Lachgas nu ineens onder de Opiumwet laten vallen voelt als met een kanon op een mug schieten. Daar los je én het gebruik van lachgas niet mee op en we zadelen mensen op met nieuwe problemen."

Gevolgen steeds vaker zichtbaar

Ook bij D66 staan ze niet te juichen. "De neiging om dingen maar meteen te verbieden, daar hebben wij niet zoveel mee", zegt Tweede Kamerlid Antje Diertens. "D66 kiest liever voor een realistische aanpak en niet voor die kramp."

De christelijke regeringspartijen hebben zich steeds sterk gemaakt voor een verbod op lachgas. Anne Kuik van de CDA-fractie is "blij" met het voorstel. "De schadelijke gevolgen van recreatief gebruik van lachgas voor gezondheid, verkeersveiligheid en milieu zijn steeds vaker zichtbaar." Dat vindt ook ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber. Het gaat om "allesbehalve een onschuldig ballonnetje", en een verbod is dan ook broodnodig.

Door: ANP