Normal_minister__ggz-instellingen_kunnen_zelf_keuze_maken_om_klinieken_te_sluiten_

Ggz-instellingen die klinieken sluiten of inkrimpen, mogen zelfstandig die keuze maken. Minister Conny Helder voor Langdurige Zorg kan daarbij niet ingrijpen. Dit meldt NOS.  

De minister liet woensdag tijdens een debat over de ggz weten wel met partijen, zoals behandelaren en patiënten van de actiegroep Red de ggz, in gesprek te gaan. Ook wil Helder van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) weten of er een patroon in de sluitingen zit en of er voor de mensen die hierdoor zorg verliezen genoeg alternatieven zijn.

Sluitingen ggz-klinieken

Verschillende ggz-aanbieders maakten de afgelopen maanden bekend een afdeling te sluiten. Pro Persona sluit het gespecialiseerde Centrum voor Psychotherapie (CVP) omdat het al vier jaar verlies lijst en meer zorg levert dan het vergoed krijgt. “Op dit moment is het zo dat behoud van het CVP zou betekenen dat Pro Persona elders het zorgaanbod moet verminderen.” De enige derdelijns ggz-instelling voor mensen met ernstige psychosomatische klachten halveert het aantal behandelplekken. En ook PsyQ maakte onlangs een voorgenomen sluiting bekend. Dit voorjaar ging de Kliniek voor Intensieve Behandeling (KIB) in Amsterdam al dicht.