Scholen loden waterleidingen controleren

De PO-Raad roept schoolbesturen op om in samenwerking met de gemeente alle basisscholen te controleren op de aanwezigheid van lood in de waterleidingen. De oproep volgt na het nieuws dat Utrecht en Rotterdam na Amsterdam scholen en kinderdagverblijven gaan controleren op de aanwezigheid van loden waterleidingen. Dit meldt NOS.

Gebouwen die vóór 1960 zijn gebouwd en daarna niet of nauwelijks zijn gerenoveerd, kunnen loden waterleidingen bevatten. Dit geldt ook voor veel scholen. Zij moeten samen met hun gemeente hierover gaan overleggen, zegt de PO-Raad.

Drinkwater uit loden leidingen risicovol

Uit onderzoek van het RIVM en de Gezondheidsraad bleek vorig jaar dat de risico’s van lood in drinkwater groter zijn dan eerder gedacht. Vooral baby’s, jonge kinderen en zwangere vrouwen lopen risico als zij water drinken uit loden leidingen. Te veel lood kan leiden tot verstoring van de ontwikkeling van de hersenen. De PO-Raad laat aan NOS weten dit een punt van zorg te vinden.

Vorige week bleek dat Utrecht en Rotterdam, in navolging van Amsterdam, alle basisscholen en kinderdagverblijven die voor 1960 zijn gebouwd gaan controleren op de aanwezigheid van loden leidingen. Mocht het nodig zijn dan komen de gemeenten in actie.

Door: Nationale Zorggids