Normal_brief_geld_vijftig

Op dinsdag 22 februari 2022 lopen ongeveer tien jeugdzorgprofessionals en ervaringsdeskundigen, en met vakbond FNV Zorg & Welzijn met een collectebus rond op ’t Plein in Den Haag. Ze vragen omstanders om een eigen bijdrage te leveren aan de jeugdzorg, omdat de aangekondigde bezuiniging van 1,5 miljard euro nog steeds niet van tafel is. Dit meldt FNV. 

De Hervormingsagenda Jeugd moet een bezuiniging opleveren van 1 miljard euro. Maar of dat realistisch is, daar twijfelt de FNV over. Niet alleen zijn er nog geen hervormingsplannen opgesteld, maar eerder al publiceerde onderzoeksbureau It’s Public dat alle plannen met deze ingeboekte besparingen slecht onderbouwd zijn.

Begrotingsbezuiniging ook niet van de baan

Daarnaast is in de Begroting Jeugd een aanvullende bezuiniging van 500 miljoen euro opgenomen. Tegen de laatste bezuiniging is onlangs via een meerderheid in de Eerste Kamer een motie ingediend, waar dinsdag over wordt gestemd. Dat is volgens vakbond FNV een heel duidelijk signaal dat niet genegeerd mag worden. Maar daarmee is de bezuiniging niet direct van de baan. Uiteindelijk heeft de Tweede Kamer het laatste woord en daar heeft een meerderheid eerder al tegen de motie gestemd. Daarom voert de FNV de druk op. De actie op dinsdag is een opmaat naar de landelijke stakingsdag op 15 maart.

Door: Nationale Zorggids