Recordaantal meldingen over emotioneel verwaarloosde kinderen bij Veilig Thuis

Veilig Thuis heeft een recordaantal meldingen ontvangen over emotioneel verwaarloosde kinderen door financiële stress bij ouders. In de eerste helft van 2023 kwam hier ruim 13.000 meldingen over binnen. Veilig Thuis stelt dat er grote zorgen zijn bij ouders over de inflatie, energiekosten en huizenmarkt. Hierdoor is er in gezinnen meer onrust en hebben ouders vaker ruzie in het bijzijn van kinderen. Dit meldt NOS.

Ouders verliezen door financiële stress hun aandacht voor de belangen van hun kinderen en onthouden hen daardoor van liefde en aandacht, zegt voorzitter Judith Kuypers van Veilig Thuis. Naast een stijging in het aantal meldingen van emotioneel verwaarloosde kinderen, steeg ook fysieke verwaarlozing naar een recordaantal van 3.000 meldingen.

Drempel verlaagd

De stijging in het aantal meldingen van fysieke verwaarlozing komt volgens Kuypers door de toegenomen aandacht voor kindermishandeling. Er is bijvoorbeeld meer samenwerking met scholen, waardoor de drempel tot het maken van een melding wordt verlaagd.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky