Pogingen om bezuinigingen jeugdzorg te schrappen zijn gestrand

Een motie van GroenLinks-PvdA, SP, ChristenUnie en de SGP om de bezuinigingen in de jeugdzorg te schrappen, is er niet doorheen gekomen. Een Kamermeerderheid stemde tegen. Dit meldt Algemeen Dagblad.

In 2025 en 2026 wordt er ruim 500 miljoen euro extra bespaard op de jeugdzorg. Daar komt vanaf 20287 een structurele jaarbesparing van 511 miljoen euro bij. In de Hervormingsagenda Jeugd zijn afspraken gemaakt om de structurele bezuiniging van 1 miljard euro te halen. Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid liet vorige week al weten de bezuinigingen onverantwoord te vinden en hoopt dit met een eigen bijdrage verantwoorder te maken.

'Onverdedigbaar'

Kamerlid Lisa Westerveld van GroenLinks/PvdA uit haar ongenoegen op Twitter en noemt het stranden van de motie een politieke puinhoop. “Al jaren strijden wij tégen de extra bezuiniging op jeugdzorg van 511 miljoen. Nota bene met BBB, NSC en PVV. Nu zelfs de staatssecretaris dit ‘onacceptabel’ vindt en de bal bij de Kamer legt, stemmen deze partijen tégen onze motie. Onverdedigbaar!”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky