Normal_zwangerschap

Luchtvervuiling is schadelijk voor de gezondheid van baby's, ook wanneer zij nog niet geboren zijn. De lood, kwik en fijnstof uit de vervuilde lucht zijn schadelijk voor de foetus. Ook hebben meerdere studies een hogere blootstelling aan ozon tijdens de zwangerschap gelinkt aan een andere longstructuur en -werking bij de baby, een lager geboortegewicht en neuro-gedragstoornissen. Dit meldt CNN. 

De gezondheid van ongeboren baby's wordt al nadelig beïnvloed door luchtvervuiling voordat de longen van het kindje voor het eerst ademhalen. Althans, dat wordt gesteld in een groeiend aantal onderzoeken. De foetus is schijnbaar niet veilig voor de schadelijke uitwerking van vervuilde lucht in de baarmoeder. Net als medicijnen en voedingsstoffen weet de lood, het kwik en het fijnstof uit de vervuilde lucht de baby in het lichaam van de moeder te bereiken. Van lood, kwik en fijnstof is inmiddels al vastgesteld dat het de gezondheid van baby's, zowel voor als na de geboorte, beïnvloedt. 
 
Het ziet er naar uit dat ozon, ofwel smog, binnenkort ook aan de lijst met schadelijke stoffen voor baby's toegevoegd gaat worden. De afgelopen jaren zijn in verschillende studies een hogere blootstelling aan ozon tijdens de zwangerschap gelinkt aan een slechtere gezondheid van de baby bij de geboorte. Wanneer de moeder meer in aanraking komt met ozon tijdens de zwangerschap zou dit onder meer leiden tot veranderingen in de longstructuur en -werking van de baby's, een lager geboortegewicht en neuro-gedragsstoornissen. 
 
Hoewel een luchtvervuilingsalarm zwangere vrouwen kan helpen om zichzelf en hun ongeboren baby te beschermen tegen de kwalijke effecten van vervuilde luchtdeeltjes, kan blootstelling hieraan niet geheel voorkomen worden. Volgens de CNN zou het echter al helpen als de alerts, zoals het smogalarm, herijkt worden op de nieuwste onderzoeksgegevens. Dit zou momenteel niet het geval zijn. 
 
© Nationale Zorggids