Normal_kinderbidon_bidon_drinkfles_flesje

In Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland kunnen sinds kort zowel medewerkers als patiënten gebruik maken van een speciaal ingerichte kolfkamer. Deze aparte ruimte stelt vrouwen in staat in alle rust en privacy borstmelk te kolven in het ziekenhuis. Dit meldt Provinciale Zeeuwse Courant (PZC). 

De kolfkamer bevindt zich op de afdeling voor verloskunde en is te gebruiken door medewerkers die borstmelk kolven voor hun baby. Zij hadden tot voor kort geen aparte ruimte waar zij dit in alle privacy konden doen. De kamer mag ook gebruikt worden door patiënten, laat het ziekenhuis weten.

De kamer is sfeervol ingericht waardoor de vrouw een rustige omgeving heeft om te kolven. Hiervoor hoeft zij alleen haar eigen kolfset mee te nemen, want de kamer is uitgerust met een Medela-kolfapparaat. Hierdoor hoeft de moeder niet de hele set mee te nemen naar het werk, of naar haar bezoek aan de afdeling. De deur van de kolfkamer kan van binnen op slot gedraaid worden, waardoor de privacy van de moeder gewaarborgd wordt.

Op de muur staan de tien vuistregels voor een geslaagde borstvoeding afgebeeld. Deze instructies zijn opgesteld door Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om er voor de zorgen dat de borstvoeding succesvol verloopt. Vanaf de bank in de kamer heeft de moeder goed zicht op deze instructies.

Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis heeft al twee keer het Certificaat Borstvoeding van de Stichting Zorg voor borstvoeding behaald. Dit houdt in dat het ziekenhuis moet voldoen aan tien regels zoals het zorgen voor een borstvoedingsbeleid, voorlichting geven en zorgen dat moeder en kind dag en nacht bij elkaar op één kamer kunnen verblijven.

© Nationale Zorggids