Normal_pasgeboren_geboorte_baby

Op 21 december opent de eerste vondelingenkamer in een kinderziekenhuis in Nederland. Eerder dit jaar opende Isala in Zwolle ook al een kamer waar moeders hun pasgeboren baby ter vondeling kunnen achterlaten in een veilige omgeving. Het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag biedt vanaf volgende week diezelfde mogelijkheid, hoewel het nog altijd bij wet verboden is om een kind ter vondeling te leggen of daar aan bij te dragen. Dit meldt Medisch Contact. 

Het Juliana Kinderziekenhuis opent de vondelingenkamer door initiatief van kinderarts Madelon Ruige, in samenwerking met Stichting Beschermde Wieg. In de ruimte is een wiegje waar de baby veilig in achtergelaten kan worden. De moeder kan dag en nacht naar binnen en blijft anoniem. De baby wordt onderzocht door een kinderarts en daarna overgedragen aan de kinderbescherming en jeugdzorg. Ook de moeder kan medische hulp krijgen in het ziekenhuis.

Hoewel het nog altijd bij wet verboden is om een vondeling achter te laten of dit te faciliteren, heeft de officier van justitie het tot nu toe gedoogd. De zorgverleners hebben een geheimhoudingsplicht en de moeder blijft anoniem. Op het moment dat zij haar baby achterlaat in de vondelingenkamer, moet zij een puzzelstukje meenemen dat daar in een enveloppe klaarligt. Mocht zij binnen drie maanden alsnog herenigd willen worden met haar baby, dan dient dit specifieke puzzelstukje als bewijs dat zij de biologische moeder van het kind is.

Het ziekenhuis en Stichting Beschermde Wieg hebben samen afspraken gemaakt over de zorg voor zowel de moeder als de baby. Deze protocollen gaan bijvoorbeeld over gynaecologische hulp voor de moeder. Ook wordt de baby pas na drie maanden officieel ter adoptie afgestaan.

Gemiddeld worden er in Nederland twee levende en vier dode vondelingen gevonden. Met de komst van de twee vondelingenkamers in het land, in Den Haag en Zwolle, zouden vondelingen in een veilige omgeving achtergelaten kunnen worden.

Door: Redactie Nationale Zorggids