Normal_bevalling

Steeds vaker liggen de Neonatale Intensive Care Units (NICUs’s) vol met pasgeboren baby’s. Soms is er gewoonweg geen plek meer. De Universiteit van Gent is vorige week tweemaal door Nederlandse artsen benaderd of het een plekje had voor hoogzwangere vrouw. Maandag hebben kinderartsen, gynaecologen en de hoofden van tien Nederlandse afdelingen neonatologie en verloskunde met een NICU overleg over de nijpende situatie. Dit meldt NOS. 

Volgens Jan van Lith, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie, is het capaciteitsprobleem op de NICU’s dit jaar groter dan voorgaande jaren. “Je wilt een zwangere met een problematische zwangerschap binnen de regio overplaatsen, dat lukt nu regelmatig niet.”

Personeelstekort high- en medium care

Net als op de andere afdelingen speelt het personeelstekort een grote rol in het probleem. Veel van de baby’s die op de NICU liggen, zouden eigenlijk een plekje moeten krijgen op een high care- of medium care-couveuseafdeling in een ander ziekenhuis. Maar die afdelingen hebben onvoldoende gespecialiseerde kinderverpleegkundigen beschikbaar om alle patiënten te kunnen opvangen.

En omdat het (bijna) zomervakantie is, zijn er minder bedden beschikbaar gesteld. Dit zodat personeel op vakantie kan. “Maar bevallingen zijn onvoorspelbaar en houden zich niet aan de zomer”, zegt kinderarts Károly Illy. Hij en Van Lith laten weten dat de zorg voor de zwangere vrouw én het pasgeboren kind niet in gevaar is. 

Door: Nationale Zorggids