Normal_condoom

De morning-afterpil zit vol met hormonen, je mag hem niet te vaak slikken en steeds meer jonge vrouwen gebruiken hem als regulier anticonceptiemiddel. Op online fora kom je allerlei beweringen tegen over de morning-afterpil. Wat moeten we geloven? En is het inderdaad zo dat het gebruik van de noodpil stijgt onder jonge vrouwen?

We vroegen apotheker Delia Titre van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) en Ineke van der Vlugt, programmanager Anticonceptie en Abortus bij kenniscentrum seksualiteit, naar de feiten en fabels rondom de morning-afterpil. Van der Vlugt pakt de cijfers erbij en toont aan: van een stijging in het gebruik is geen sprake. Wat wel zorgelijk is, volgens Titre: de noodpil is tegenwoordig ook in supermarkten te verkrijgen. “Het is echt geen snoepje.”

Eén van de misvattingen die Van der Vlugt noemt: “Soms wordt gedacht dat het een abortuspil is.” Lees in het interview met Titre en Van der Vlugt wat de morning-afterpil wél is, hoeveel hormonen er nu echt in zitten en hoe effectief ‘ie eigenlijk is. 

Door: Nationale Zorggids / Bente Schreurs