Meldpunt ontvangt 250 meldingen over financiële leeftijdsdiscriminatie

Veel boosheid, onbegrip, teleurstelling en het gevoel gediscrimineerd te zijn. Bij het meldpunt “Te Grijs Voor Rood” van seniorenorganisatie KBO-PCOB komen de reacties binnen. Inmiddels zijn er zo’n 250 meldingen gedaan over financiële leeftijdsdiscriminatie. Met name minder rood mogen staan en een kredietloze creditcard bezitten, zit hoog bij de senioren. Dit meldt KBO-PCOB. 

Gusta Willems van KBO-PCOB: “Wat banken en creditcardverstrekkers zich kennelijk niet realiseren, is dat heel veel van hun diensten zijn verweven in het dagelijkse leven van hun klanten. Als een bank dan zomaar iets stopzet of terugdraait, heeft dat voor deze mensen meteen gevolgen.”

Zo maken veel senioren gebruik van een creditcard voor bepaalde abonnementen die ze anders niet kunnenafsluiten: “Mijn anti-virusbescherming op de computer wordt automatisch met VISA betaald en kan uitsluitend met een creditcard betaald worden.” En zelfs voor het onderhoud van je huis, kan je met leeftijdsdiscriminatie te maken krijgen: “Het dak van ons eigen huis is lek en de kosten zijn 5000 euro hoger dan mijn bankrekening toelaat. Mijn man is te oud (70) voor een lening. We hebben geen schulden en staan niet rood.”

Zorgplicht

De meeste van deze kredietverstrekkers zullen zich beroepen op hun zorgplicht, om mensen ervoor te behoeden dat ze in de schulden komen en deze bij overlijden niet terug kunnen betalen. Willems: “Maar financiële zorgplicht mag nooit leeftijdsdiscriminatie betekenen, het moet een echte weging van de financiële positie van de senior en diens financiële weerbaarheid zijn. Dit moet veranderen. Afhankelijk van wat er bij het meldpunt binnenkomt gaan we steun zoeken in politiek Den Haag. We willen dat ook financiële leeftijdsdiscriminatie bij het College voor de rechten van de Mens aangekaart kan worden, dat is nu nog niet mogelijk.”

Meldpunt

Met het meldpunt “Te Grijs Voor Rood” wil KBO-PCOB inventariseren waar de problemen liggen, maar ook wat de gevolgen van deze financiële leeftijdsdiscriminatie zijn. Meldingen kunnen gedaan worden via kbo-pcob.nl/meldpunt, of bel naar 030-340 06 90 (ma t/m do 10.00-13.00 uur).