Nationaal Ouderenfonds luidt noodklok over onbeantwoorde vragen ouderenzorg

Ouderen missen een duidelijke visie van politieke partijen over de ouderenzorg. Het Nationaal Ouderenfonds trekt daarover aan de vooravond van de Tweede Kamerverkiezingen aan de bel. Ouderen maken zich grote zorgen over onder meer de afnemende beschikbaarheid van de thuiszorg en vragen zich af door wie zij in de toekomst worden opgevangen. Dit meldt het Nationaal Ouderenfonds. 

Uit onderzoek van het Nationaal Ouderenfonds blijkt dat 89,9 procent van de ouderen zich zorgen maakt over het toenemende personeelstekort in de zorg. 88,8 procent heeft zorgen over de afnemende beschikbaarheid van thuiszorg en 77 procent vreest voor het tekort aan plekken in woonzorgcentra. Er zijn minder zorgen over het langer thuis blijven wonen. 40,9 procent maakt zich zorgen dat ze niet langer thuis kunnen blijven wonen.

'Politici kijken structureel de andere kant op'

Directeur-bestuurder Kirsten Andres noemt het een ontzettend gemiste kans dat politici de andere kant op blijven kijken als het om het thema zorg gaat. Gezondheidszorg is het belangrijkste thema voor kiezers om op een bepaalde partij te stemmen. “Tegelijkertijd wordt er structureel de andere kant opgekeken door de politici in Den Haag. Er ligt gewoon geen duidelijke visie. En dit terwijl er in 2040 met zekerheid 4,8 miljoen 65-plussers zijn en de zorgkosten de komende decennia gaan verdubbelen.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky