Bijna 40 procent van alle verhuisde 70-plussers vertrok naar zorgwoonruimte

Meer dan honderdduizend 70-plussers zijn in 2022 verhuisd naar een andere woning. Het grootste deel vertrok naar huurwoningen, waar ook zorgwoonruimten onder vallen. Van alle ouderen die in een corporatiehuurwoning zaten, ging ruim 50 procent naar een zorgwoonruimte en van alle ouderen in een koopwoning ging meer dan 25 procent daarnaartoe. Dit meldt het CBS. 

De meeste 70-plussers die verhuisden gingen echter naar van corporatiehuurwoning naar corporatiehuurwoning. Ouderen die vanuit een koopwoning vetrokken en niet naar een zorgwoning gingen, kochten opnieuw een huis. Ruim 25 procent maakt de overstap naar een huurwoning van een corporatie.

Ouderen huren mogelijk vaker

Van het totale aantal verhuisde 70-plussers, ging 38 procent naar een zorginstelling of andere woonzorgruimte. Deze ruimten worden bijna altijd verhoord door een woningcorporatie of andere verhuurder, aldus CBS. Ouderen die eerst in een huurwoning van een woningcorporatie woonden, stromen vaker door naar een zorgwoonruimte dan ouderen die eerst een koopwoning hadden. Mogelijk huren hoogbejaarde mensen meer dan jongere ouderen.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky