Derde editie Nationale Beweegweek voor Ouderen bijna van start

Van 27 tot en met 31 mei organiseert het Nationaal Ouderenfonds de Nationale Beweegweek voor Ouderen. Hiermee wil de organisatie vooral eenzaamheid onder ouderen aanpakken. Ze worden door te bewegen fysiek en sociaal sterker. Uit onderzoek onder het Ouderenpanel blijkt namelijk dat een actieve, sportieve boodschap ouderen veel meer motiveert om te bewegen dan een boodschap die alleen gaat over samenzijn en koffiedrinken. Dit meldt het Nationaal Ouderenfonds.

Veel ouderen in het Ouderenpanel vindt dat de maatschappij te negatief praat over senioren. Ruim 50 procent ziet dat vaak in het nieuws terugkomen. Dat terwijl ouderen steeds langer fit blijven, volgens 70,6 procent van de deelnemers. Zij voelen zich bovendien meer gemotiveerd om te bewegen bij een actieve en sportieve boodschap dan bij een boodschap die alleen gaat over gezellig samenzijn en koffie of thee drinken in elkaar gezelschap. Zij hechten meer waarde aan bijvoorbeeld een actieve poster. Volgens het Nationaal Ouderenfonds is dit een belangrijk inzicht in de strijd tegen het beweegtekort onder senioren. Ouderen die maar weinig bewegen, zijn vaker eenzaam.

Ouderenarts Ester Bertholet adviseert ouderen om het henzelf moeilijk te maken, door bijvoorbeeld zware boodschappen te tillen of deel te nemen aan sportactiviteiten zoals OldStarsvoetbal. Alle vormen van beweging houden het lichaam zo gezond mogelijk én helpt het sociale netwerk van ouderen te versterken.
Nationale Beweegweek voor Ouderen

Dagpas Basic-Fit

Om hieraan bij te dragen organiseert het Nationaal Ouderenfonds van 27 tot en met 31 mei de Nationale Beweegweek voor Ouderen, met activiteiten verspreid door het land. Ouderen kunnen eind mei bijvoorbeeld een gratis dagpas aanvragen om te sporten bij Basic-Fit. Daar kunnen zij sinds kort namelijk terecht voor een 50+ trainingsplan. In Den Haag is er een beweegfestival waar Olga Commandeur met een groepje senioren in beweging komt. Honderden 65-plussers staan op dinsdag 28 mei klaar om mee te doen met de recordpoging boksen in het Olympisch Stadium in Amsterdam. Zij doen dit onder leiding van Arnold Vanderlyde, Olympisch bokser en OldStars-ambassadeur.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky
Afbeelding: Nationaal Ouderenfonds