Logo ziekenhuis Rijnstate

BEVERWIJK - Mensen met langdurige diabetes hebben vaak minder of geen gevoel in hun voeten doordat de zenuwen zijn aangetast, doorgaans in combinatie met een slechte doorbloeding door vaatvernauwing. Hierdoor kunnen voetwonden ontstaan. In ziekenhuis Rijnstate in Arnhem kunnen patiënten met dergelijke klachten vanaf morgen terecht op een speciaal spreekuur, zo meldt het ziekenhuis.

Tijdens dit  gezamenlijke spreekuur worden patiënten met een zogeheten diabetische voet in het vervolg in één afspraak gezien door een vaatchirurg, internist, verpleegkundig specialist en podotherapeut.

Zij zullen gezamenlijk bepalen wat de beste aanpak is om de wonden van de patiënt te genezen en het risico op wondinfecties en amputaties te verkleinen.

Door de zenuwaantasting kan ook de de vorm en stand van de voet veranderen waardoor verhoogde voetdruk ontstaat met eeltvorming tot gevolg. Eelt is vaak te zien bij hamertenen en onder de voorvoet. Door het ontbreken van gevoel, merken veel mensen met een diabetische voet niets van deze klachten en blijven ze vaak gewoon doorlopen.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz