Normal_brood_lunch_ontbijt

Naar schatting zijn er zo'n 140.000 Nederlanders die niet weten dat ze de ziekte coeliakie hebben. De auto-immuunziekte zorgt ervoor dat gluten in voedsel niet goed worden verwerkt in het lichaam, wat verschillende klachten veroorzaakt. Volgens coeliakievereniging NCV zou er meer aandacht voor de ziekte moeten zijn om zo meer patiënten te kunnen diagnosticeren. Dit meldt RTL Nieuws. 

Coeliakie veroorzaakt schade aan de dunne darm en daarom is het belangrijk om tijdig de diagnose te stellen om verdere schade te beperken. In Nederland zijn er tussen 20.000 en 25.000 mensen die zijn gediagnosticeerd met de auto-immuunziekte. Er lopen nog vele duizenden anderen rond die niet weten dat ze ook coeliakie hebben.

De ziekte is vaak eenvoudig vast te stellen, hoewel artsen de lichamelijke klachten zoals buikpijn, vermoeidheid en hoofdpijn niet altijd direct aan de ziekte verbinden. De Nederlandse vereniging voor coeliakie NCV streeft dan ook voor meer bekendheid en ze hoopt dat minister Schippers van Volksgezondheid daar bij kan helpen. Er is ook een nieuwe campagne in het leven geroepen om mensen bewust te maken van de symptomen van coeliakie.

Mensen met coeliakie kunnen gluten in voedsel niet goed verwerken, waardoor klachten zoals buikpijn en een verstoorde stoelgang ontstaan. Vaak zijn deze klachten eenvoudig te verlichten door een glutenvrij dieet te volgen. Gluten zitten in vele voedingsmiddelen zoals brood, pasta, chocolade, soep, bier en muesli.

Op de website hebikcoeliakie.nl van de NCV is meer informatie te vinden over de ziekte te vinden. Bij vermoeden van coeliakie kan een zelftest worden gedaan.

© Nationale Zorggids