Normal_hoofd_mri_hersenen

Het is geen uitzondering dat patiënten onjuist gediagnosticeerd worden met Multiple Sclerose (MS), zo blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in vier Amerikaanse MS-klinieken. Doordat de ziekte lastig is vast te stellen met enkel laboratoriumtests, is het mogelijk dat de neuroloog lichamelijk klachten aan MS wijt, terwijl er sprake is van een andere ziekte. Het medicijngebruik kan voor nare bijwerkingen zorgen en verlicht geen klachten van de daadwerkelijke ziekte. Dit meldt Volkskrant. 

De medische dossiers van 110 patiënten met een foutieve diagnose werden door Andrew Solomon en collega-neurologen geanalyseerd om te zien waar de knelpunten zitten. Zo bleek dat een deel van de neurologen enkel afging op MRI-resultaten en niet goed luisterde naar de klachten van de patiënt. Anderen gingen juist niet genoeg af op de scan en luisterden vooral naar de symptomen van de patiënt.


In sommige gevallen hadden patiënten ziektes zoals fibromyalgie of migraine, waarbij symptomen soms erg lijken op die van MS. Symptomen van Multiple Sclerose zijn erg wisselend van aard en kunnen uiteenlopen van tintelende vingers, spierzwakte en verminderd zicht. De foutief gediagnosticeerde patiënten kregen vaak zware medicijnen, die uiteindelijk niet erg effectief waren voor hun daadwerkelijke klachten.

In Nederland was veel ophef rondom neuroloog Ernst Jansen Steur die foutieve diagnoses stelde bij zijn patiënten. Hoewel de man werd veroordeeld voor schade toegebracht aan patiënten, sprak de Hoge Raad hem vrij toen de zaak in hoger beroep diende. In ons land hebben ongeveer 16.000 mensen MS. Door het moeilijke proces van diagnosticeren zijn er waarschijnlijk meer patiënten die aan de neurologische ziekte lijden. Zij hebben echter nog geen officiële diagnose gekregen, wat soms jaren kan duren.

Door: Redactie Nationale Zorggids